دبیر كمیته اخلاق پزشكی پژوهشگاه رویان؛

قانون رحم اجاره ای و اهدای سلول جنسی

قانون رحم اجاره ای و اهدای سلول جنسی به گزارش روان ما دبیر كمیته اخلاق پزشكی پژوهشگاه رویان با اشاره به اینكه قانونی برای اهدای تخمك، اهدای اسپرم و حمل جایگزین نداریم، اظهار داشت: قانون اهدای جنین سال ۸۲ تصویب و سال ۸۴ ابلاغ گردیده است.



به گزارش روان ما به نقل از مهر، دكتر رضا سامانی در آستانه برگزاری كنگره تولیدمثل، تصریح كرد: در بعضی از افراد برای تولید مثل لوله های زایا وجود ندارد و عمل تخمك و اسپرم نداریم ازاین رو از شخص دیگری كه به اصطلاح باروری با دخالت شخص سوم گفته می گردد استفاده می نماییم.
وی با اشاره به اینكه حاملگی با دخالت شخص سوم شامل اهدای تخمك، اهدای اسپرم، اهدای جنین یا حمل جایگزین یا رحم اجاره ای است، اظهار داشت: در این موارد به علت اینكه از غیرخانواده برای فرزندآوری استفاده می گردد یك سری چالش های حقوقی، اخلاقی و فقهی را به همراه خواهیم داشت.
دبیر كمیته اخلاق پزشكی پژوهشگاه رویان ادامه داد: در این موارد تنها نوعی كه قانون مدون كشوری دارد، اهدای جنین بوده كه سال ۸۲ قانون آن تصویب و در سال ۸۴ به مراكز درمان ناباروری ابلاغ گردید ولی در بقیه موارد دارای قانون نیستیم و بر مبنای قانون عمل نمی گردد.
سامانه با اشاره به اینكه اصولا درمان تابع قانون نیست مگر قانون در مواردی درمان را محدود یا ممنوع كند، اظهار داشت: نازایی درمان آن به عهده پزشك است. همینطور باید توجه داشت در بعضی از درمان های ناباروری مسائل اجتماعی و فقهی دخیل می گردد.
وی بیان داشت در مورد اهدای سلول جنسی قانون وجود ندارد و برای اهدای جنین این قانون هم اكنون تصویب شده و در مجلس در حال بازبینی است. در مورد سایر موارد هم حكم تكلیفی می دانیم و بعضی از باورهای جواب آنها داده و این مسئله را مباح دانسته اند.
دبیر كمیته اخلاق پزشكی پژوهشگاه رویان تصریح كرد: در مورد احكام وضعی در مواردی كه قانون نداریم هم تكلیف كاملا مشخص نمی باشد ازاین رو مسایلی همچون ارث، ولایت، محرمیت و...، تكلیف آن كاملا روشن نیست.
سامانی بیان داشت: از طرفی به علت اینكه نسب وابسته به ژن هست ازاین رو در مورد اینكه پدر و مادر واقعی كدام است مورد اختلاف بوده و این قضیه هم به صورت كامل مشخص نمی باشد. ازاین رو برای كاهش این مشكلات مبحث محرمانگی پیش بینی شده كه خانواده پذیرنده تخمك، اسپرم و یا رحم اجاره ای دچار مشكلات حقوقی نشود.
وی اظهار داشت: البته مركز درمان ناباروری طبق سلیقه خود عمل كرد چراكه قانون مدنی در این زمینه نداریم و محرمانگی ممكن است رعایت شود و یا نشود. همینطور باید توجه داشت كه عدم رعایت مبحث محرمانگی مشكلات زیادی همچون امكان استرداد فرزند حاصله، مباحث ارثی، دعواهای طرفین و برگرداندن نوزاد را به علت نقص به همراه داشته باشد.
دبیر كمیته اخلاق پزشكی پژوهشگاه رویان ابراز امیدواری كرد كه مسئله نسب از طریق های فقهی وحل شود و فرزند منسوب به خانواده ای كه بزرگ می شود، باشد.
سامانی با اشاره به اینكه در مورد این مسائل پول رد و بدل می گردد بنابراین نیاز به نظارت داریم تا پای واسطه گری به وسط نیایند و كرامت انسانی با این مسائل خدشه دار نشود، اضافه كرد: هم اكنون اهدای جنین در كشور های مجانی بوده ولی اهدای گامت و سایر موارد مجانی نیست ازاین رو نظارت بیشتر در این حوزه امری ضروری به حساب می آید.
وی تصریح كرد: اگر ما مبحث نسب را در این فرزندان حل نماییم هیچ فرقی ندارد كه فرزندان در آینده بدانند كه پدر و مادر ژنتیكی، غیر از پدر و مادری كه آنها را بزرگ كرده، دارند ولی تا زمانی كه این مورد حل نشود افراد باید به مبحث محرمانگی معتقد باشند.
 

1397/02/04
15:14:29
5.0 / 5
5266
تگهای خبر: پزشك , پزشكی , تولید , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۳
روان ما Ravanema
ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی