پیام رئیس شورایعالی نظام پزشكی به مناسبت روز پزشك

پیام رئیس شورایعالی نظام پزشكی به مناسبت روز پزشك به گزارش روان ما رئیس شورایعالی نظام پزشكی ضمن تبریك زاد روز بوعلی سینا و روز پزشك به جامعه پزشكی كشور اظهار داشت: امروز می توانیم از خودگذشتگی و شهادت صدها تن از همكاران ما در دفاع از سلامت بیماران و آحاد مردم در بحران همه گیری كرونا را نمونه ای از ایفای این مسئولیت اخلاقی و اجتماعی در جامعه پزشكی ایران دانست.


به گزارش روان ما به نقل از ایسنا - به نقل از روابط عمومی سازمان نظام پزشکی ؛ متن پیام دکتر مصطفی معین به شرح زیر است:
«زادروز پزشک دانشمند و نامدار ایرانی"حکیم ابوعلی سینا" و "روز پزشک" را به همکاران عزیز، انسان دوست و مسئولم تبریک و تهنیت می گویم. حکیم فرزانه ای که همچنان الگوئی ارزشمند از جامع نگری علمی و اخلاقی و جامعه نگری و مسئولیت اجتماعی یک پزشک در ایران و طب مدرن است. امروز می توانیم از خودگذشتگی و شهادت صدها تن از همکاران ما در دفاع از سلامت بیماران و آحاد مردم در بحران همه گیری کرونا را نمونه ای از ایفای این مسئولیت اخلاقی و اجتماعی در جامعه پزشکی ایران دانست.
پایبندی پزشک نسبت به ارزش های معنوی و اصول علمی و اخلاقی مطرح شده در سوگند نامه بقراط یا پندنامه اهوازی و اعلامیه ژنو، بخصوص اصل تقدم دادن به سلامت و حقوق بیماران نسبت به حقوق و منافع خود تا سرحد ازخودگذشتگی و فداکاری، در این زمان به مسئولیت پزشک در مقابل سلامت عمومی جامعه و بلکه حقوق بشر گسترش و ارتقاء یافته است.
در دنیای امروز سلامت بعنوان حقی اساسی و همگانی و عدالت در سلامت با آزادی و دموکراسی و حقوق بشر پیوندی نهادمند و ناگسستنی پیدا نموده اند. طبیعی است در چنین فضایی در سطح ملی و بین المللی، پزشکان باید با مشارکت بیشتر در سیاستگذاری ها و برنامه ریزی های کلان بهداشتی- اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و تقویت فرهنگ و بنیان های دموکراسی در جامعه خود از مشارکت و نقش موثر و پیشگام در دفاع از حقوق بیماران و آحاد جامعه از نظر برخورداری از بالاترین سطح سلامت و کیفیت زندگی در همه وجوه فردی و اجتماعی آن برخوردار باشند. آشنایی و احاطه به موضوعاتی چون شاخصهای جامعه سالم، صدمه پذیری اجتماعی و طبیعی، شاخصهای جامعه صدمه پذیر، اقتصاد پزشکی، عدالت در تخصیص و توزیع منابع، نابرابری و تبعیض بهداشتی(از نظر دسترسی به خدمات پزشکی)، بیمه و تأمین اجتماعی و بخصوص "عوامل اجتماعی موثر بر سلامت-(SDH)" برای ایفای این نقش و مسئولیت پزشک در شرایط متحول جامعه جدید ضروریست.
سرعت و شتاب تحولات علوم و فناوری های پزشکی، جایگاه اجتماعی و نقش و مسئولیت های جدید پزشکان، محوریت انسان سالم در توسعه کشورها، گسترش شهرنشینی، صنعتی شدن جوامع و جهانی شدن اقتصاد و تجارت و خدمات تخصصی، داشتن اطلاعات و آگاهی کافی بر پایه پژوهش و شناخت علمی و به دست آوردن شواهد متقن نسبت به شرایط نوین اجتماعی و جهانی را برای پزشکان ضروری می نماید.
همینطور برخورداری از احساس مسئولیت در مقابل انسان بیمار، پیشگیری و درمان بیماری، حفظ و ارتقای بهداشت و سلامت عمومی و بلکه دفاع از حقوق اساسی آحاد جامعه فراتر از مرزبندیهای جنسیتی، قومییتی، نژادی، زبانی، فرهنگی، سیاسی- اجتماعی، جغرافیایی و مذهبی از مسئولیت های حرفه ای و توأمان اخلاقی، علمی و اجتماعی پزشک بعنوان یک "دانشمند مسئول" است. به عبارت دیگر هیچ گونه تعارضی بین نقش های چندگانه "پزشک بعنوان درمانگر"، "پزشک بعنوان آموزش دهنده"، "پزشک بعنوان مدافع سلامتی و حقوق بیمار"، " پزشک بعنوان مسئول در ارتباط با بهداشت عمومی"، " پزشک بعنوان هنرمندی تسلی بخش و آرامش دهنده"، "پزشک بعنوان مصلح اجتماعی" و باالاخره "پزشک بعنوان دانشمند مسئول" نمی توان قائل شد.
قرار گرفتن پزشک در جایگاه دانشمند مسئول، نقشی انتصابی و واگذار شده نیست، نقشی اکتسابی است که به دنبال احساس مسئولیت و برخورد متعهدانه پزشکان فرهیخته و متعهد در مواجهه با مسائل و معضلات اساسی جامعه ما به منصه بروز رسیده است. مهم ترین شاخصهای تحقق این نقش و جایگاه در جامعه را از جانب پزشکان عالم و عامل می توان در موارد زیر بر شمرد:
۱. مقبولیت و مرجعیت در افکار عمومی
۲. حضور مؤثر و بارز در عرصه های علمی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی
۳. روزآمدی علمی و مهارت بالا در استانداردهای جهانی
به این سبب باید زمینه های علمی، اجتماعی و فرهنگی نقش آفرینی "پزشک" بعنوان "دانشمند مسئول" را بیشتر از پیش پاس داشت و با استفاده از میراث کهن ایرانی و اسلامی و رهیافت های نوین جهانی، گستره وجودی آنان را در جامعه از آنچه هست بیشتر کرد و جوانان اندیشمند و دانشجویان علوم پزشکی را به همان سویی سوق داد که برای ما همواره هم آرمانی بوده اند و هم سودمند.
در هزاره قبل با پیدایی و ماندگاری الگوهایی چون حکیم ابوعلی سینا با پژوهشگری و گستردگی دانش آنان در حوزه های طب، فلسفه، سیاست، علم و ادب، حکمت ها و آثار فراوان داشته ایم، به سروده خود او:
"دل گرچه در این بادیه بسیار شتافت
یک موی ندانست ولی موی شکافت
اندر دل من هزارخورشید بتافت
آخربه کمال ذره ای راه نیافت"
و امروز هم گستردگی و انگیزه مندی پزشکان دانشمند، درد آشنا و مسئول در قبال انسان و جامعه نیازمند، از لزوم و اهمیتی دوچندان برخوردار شده است:
«هیچ سرنوشتی بیشتر از پزشک بودن نمی تواند فرصت ایفای مسئولیت و یا تعهد را برای نوع انسان مقدر کند.
مراقبت از دردمند، احتیاج به مهارت فنی، دانش و اطلاعات علمی و درک انسانی دارد و اوست که با استفاده از شجاعت، تواضع و عقلانیت خود، خدمتی منحصر بفرد را برای همنوعانش فراهم می آورد و عمارتی ماندگار از صفات ممتاز در درون خود بر پا می سازد!
پزشک نباید انتظاری بیشتر از این نسبت به سرنوشت خود داشته باشد و نه به کمتر از آن راضی شود!»






منبع:

1399/05/30
11:11:46
5.0 / 5
2305
تگهای خبر: آموزش , استاندارد , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
روان ما Ravanema
ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی