روابط اجتماعی افسردگی را از سالمندان دور می کند

روابط اجتماعی افسردگی را از سالمندان دور می کند به گزارش روان ما، روانپزشک دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اعلان اینکه افسردگی یکی از اشکالات شایع دوران سالمندی است، بهترین و موثرترین روش پیش گیری از افسردگی سالمندان را حضور در اجتماع و روابط خانوادگی دانست و اضافه کرد: اعضای خانواده و مراقب سالمند باید برای ملاقات های سالمند با دوستان و اطرافیان خود برنامه ریزی منظمی داشته باشند تا از انزوای اجتماعی جلوگیری نمایند.


به گزارش روان ما به نقل از ایسنا، دکتر سمیه معتضدیان، اختلالات خلقی، اضطرابی و زوال عقل را از شایع ترین مشکلات دوران سالمندی عنوان نمود و اظهار داشت: سالمندی دوره جدا و منفک شده ای از سایر مراحل زندگی نیست، بلکه مرحله مهمی از رشد است که به سایر مراحل زندگی انسان پیوند زده شده است.
وی افزود: وقتی انسان پیر می شود در خیلی از فرایندهای بیولوژیک بدن تغییراتی ایجاد می شود که می توان با راهکارهایی برای داشتن زندگی سالم تر از بروز تعدادی از این موارد پیشگیری کرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه غالبا دوره سالمندی با مسائل روانشناختی و اجتماعی هم راه است، افزود: دوره سالمندی با افزوده شدن سن در تمام ارگان های بدن اتفاق می افتد؛ یعنی همانطور که سیستم ادراری، قلب و عروق و سلول ها درحال پیر شدن هستند، روند سالمندی نیز اتفاق می افتد.
وی با اشاره به اینکه یکی از سیستم هایی که تحت تاثیر افزایش سن قرار می گیرد سیستم عصبی و مرکزی مغز است، اشاره کرد: علاوه بر این مساله ابعاد زیستی هم وجود دارد که افراد را مستعد مبتلاشدن به اختلالات روانپزشکی در دوران سالمندی می کند.
معتضدیان اظهار داشت: تغییراتی که در مغز بواسطه سالمندی رخ می دهد، می تواند فرد را مبتلا به اضطراب، افسردگی یا ترس از پیری کند.
متخصص روانپزشک دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به ابعاد روانشناختی و اجتماعی در بروز اختلالات سالمندی، اضافه کرد: این اختلالات در دوران سالمندی شایع است، فرد تغییر نقش هایی را تجربه می کند و بواسطه این تغییرات گرفتار انزوا یا افسردگی می شود؛ بطور مثال فردی که در تمام طول عمر خود بطور مداوم فعالیت شغلی مستمری داشته یک دفعه پس از بازنشستگی از خیلی از فعالیت ها باز می ماند و یا با مستقل شدن فرزندان نقش ها و مسئولیت هایش کمتر می شود و یا حتی پس از فقدان دوستان یا عزیزان گرفتار افسردگی و اضطراب می شود.
وی با اشاره به اینکه کم شدن توانایی فیزیکی و یا حتی تغییرات ظاهری که با پیر شدن ارگان های مختلف بدن به وجود می آید برای خیلی از سالمندان اضظراب آور و یا علتی زمینه ای برای بروز افسردگی است، هشدار داد: ممکنست به سبب تغییرات در رابطه با سن نشانه های افسردگی پنهان بماند و یا منجر به کاهش کیفیت زندگی در این افراد شود؛ ولی نکته اینجا است که علایم افسردگی در سالمندان از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد و به اشکال مختلف ظاهر می شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: احساس طولانی مدت غم و اندوه، ناامیدی و درماندگی یا اضطراب، بی قراری و تحریک پذیری، گریه بدون دلیل مشخص، از دست دادن علاقه به کارهای گذشته، احساس خستگی بدون انجام فعالیت بدنی، اجتناب از حضور در جمع، کاهش فعالیت و یا صحبت کردن، مشکل در تمرکز و تصمیم گیری، کاهش و یا افزایش اشتها و تفکر مرگ و خودکشی از بارزترین نشانه های بروز افسردگی در سالمندان است.
وی اشاره کرد: نخستین قدم برای کاهش اختلالات در سالمندان کوشش برای بهبود عملکرد و کیفیت زندگی سالمند است و در گام بعد موارد زمینه ساز بروز افسردگی و اضطراب باید مورد شناسایی قرار گیرد.
این روانپزشک ضروت کوشش برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان را مورد توجه قرار داد و سفارش کرد: باید اصولی را از همان ابتدای جوانی و میانسالی رعایت نماییم تا سالمندی بهتری را تجربه نماییم.
وی با اعلان اینکه بطور کلی ریشه خیلی از اختلالات روان به ژنتیک بازمی گردد، توضیح داد: برای تغییر ژن ها نمی توان اقدام درمانی ویژه ای انجام داد، ولی با پیروی از سبک زندگی سالم به میزان قابل توجهی می توان نشانه های تظاهرات ژنتیکی اختلالاتی نظیر افسردگی و اضطراب را در پیری کنترل کرد.
معتضدیان سفارش کرد: برنامه منظم برای فعالیت بدنی و رژیم غذایی سالم پرهیز از مصرف چربی های اشباع شده و کاهش استفاده از کربوهیدرات ها همچون فاکتورهایی است که به سلامت ذهن و جسم سالمند کمک می نماید.
وی افزود: کارهای فیزیکی مستمر مثل کارهای فیزیکی متوسطی که بصورت عادت در آمده باشد حتی در مدت زمان کوتاه، در سلامت جسم و روان موثر است. بهتر است این فعالیت ها گروهی باشد، برای اینکه در بهبود روابط اجتماعی می تواند کمک کننده باشد.
او به راه های پیش گیری از مبتلاشدن به افسردگی در دوران سالمندی اشاره نمود و افزود: از بهترین و موثرترین روش های پیش گیری از افسردگی در سالمندان حضور در اجتماع و روابط خانوادگی است؛ اعضای خانواده و مراقب سالمند باید برای ملاقات های سالمند با دوستان و اطرافیان خود برنامه ریزی منظمی داشته باشند تا از انزوای اجتماعی جلوگیری نمایند.
وی افزود: باید روند زندگی سالمندان به گونه ای باشد که فرد احساس مفید بودن داشته باشد و ضمن ارتباط با اعضای خانواده و دوستان، او را متوجه این مساله نماییم که سالمندی نیز یکی از مراحل چندگانه زندگی و مرحله رشد جدیدی است.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، وی در خاتمه، اظهار داشت: نگاه به دوران سالمندی نباید نگاه محدودکننده ای باشد و سالمندی را فقط با بیماری یا اختلال جسمی همراه بداند، بلکه باید خاصیت های برجسته این دوران را شناسایی و آنرا تقویت نماییم.




منبع:

1402/02/12
11:34:40
5.0 / 5
383
تگهای خبر: اختلال , افسردگی , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
روان ما Ravanema
ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی