کدام افراد در معرض خطر سرطان روده هستند؟

کدام افراد در معرض خطر سرطان روده هستند؟ روان ما: به گزارش روان ما، فوق تخصص گوارش و کبد اظهار داشت: افرادی که علایم آزمایشگاهی مشکوک مانند فقر آهن غیر قابل توجیه (به خصوص مردان) دارند، کاندیدای مبتلاشدن به سرطان روده بزرگ هستند.


محمدرضا قدیر فوق تخصص گوارش و کبد در گفتگو با خبرنگار مهر در ارتباط با سرطان روده بزرگ، علایم، عوارض و نحوه درمان این نوع بیماری اظهار داشت: سرطان روده بزرگ یکی از دلایل شایع در سرطان های گوارشی در جهان است، به صورتی که در آمریکا چهارمین علت سرطان و چهارمین علت مرگ ومیر سرطان کرون یا روده بزرگ است. در ایران هم شایع ترین نوع از سرطان گوارشی بشمار می رود. علت شیوع سرطان روده وی افزود: سرطان روده درحال گسترش و افزایش است که یکی از علت ها به علت تغییر شیوه زندگی است یعنی امروزه افراد بسمت غذاهای غربی و فست فودها، غذاهای آماده روی آورده اند، ازاین رو هرچه شیوه زندگی ما غربی تر باشد، بیماری های بیشتری به سراغ ما می آید. شاید یک تا دو دهه بعد شاید کرون یا روده بزرگ از شایع ترین سرطان های گوارشی در ایران شود. علائم سرطان روده بزرگ قدیر اذعان کرد: علایم سرطان روده بزرگ به دو دسته علایم گوارشی و علایم کلی تر سرطان روده به حساب می آید. از علایم گوارشی میتوان به خونریزی گوارشی یعنی بیمار گرفتار خونریزی از ناحیه مقعد می شود، دل دردهای شدید، کم خونی و گاهی فرد گرفتار فقر آهن می شود، اشاره نمود. وی ادامه داد: علایم کلی تر در مبحث سرطان روده بزرگ شامل کاهش وزن، کاهش اشتها و بی اشتهایی بوده و این ها، مجموعه علائمی است که در روده بزرگ ایجاد می شود.
بهترین راه تشخیص سرطان روده بزرگ فوق تخصص گوارش و کبد در ادامه اظهار داشت: علت ایجاد سرطان روده بزرگ به صورت معمول به علت پولیپ ها هستند، ۹۰ درصد پولیپ گوشت های اضافه ای است که در داخل روده تشکیل می شود و در یک فرآیند بین ۵ تا ۱۰ سال گرفتار تغییر بافتی شده و در نهایت به سرطان تبدیل خواهد شد؛ ازاین رو تنها سرطانی که قابل پیشگیری است سرطان کرون است. وی متذکر شد: بهترین راه تشخیص، کرون سکوپی است و در هر فردی که علایم دارد باید صورت گیرد. امروزه در کشورهای غربی و در آمریکا غربالگری سرطان روده بزرگ برای افراد بالای ۵۰ سال الزامی است و افراد بالای ۵۰ سال هر ۱۰ سال یک مرتبه باید این غربالگری را انجام دهند، اما در کشور ما هنوز بحث غربالگری سرطان روده بزرگ تصویب و صورت نمی گیرد. قدیر خاطرنشان کرد: سرطان روده یکی از بیماری های جدی است که با تشخیص و درمان بموقع میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. طبق بررسی ها، تشخیص و برداشتن پولیپ های روده ای می تواند تا ۹۰ درصد از بروز این سرطان پیشگیری کند. برخی علایم مانند وجود خون در مدفوع امکان دارد مشکوک به بیماری باشند، اما تشخیص قطعی تنها از راه کولونوسکوپی امکان دارد. این شیوه به پزشکان امکان می دهد تا ضایعات مشکوک را مشاهده کرده، نمونه برداری انجام دهند و در صورت لزوم، اقدامات درمانی را آغاز کنند. وی متذکر شد: تشخیص این بیماری احتیاج به بررسی های پزشکی دارد، اما برخی علایم هشداردهنده وجود دارند که در صورت مشاهده، فرد باید سریعاً به پزشک رجوع کند. این علایم شامل درد شکم، خونریزی از مقعد، کم خونی ناشی از فقر آهن، کاهش وزن غیرقابل توجیه از مواردی است که هنگام مشاهده به پزشک رجوع کند و بیمار باید تحت کولونوسکوپی قرار گیرد. این شیوه، همراه با نمونه برداری بافتی، تنها راه تشخیص قطعی سرطان روده است. موانع رفتن به موقع و عوارض تأخیر در درمان فوق تخصص گوارش و کبد خاطرنشان کرد: یکی از چالش های مهم در تشخیص زودهنگام، تأخیر در رفتن به پزشک، بخصوص در بین زنان، به علت مسایل فرهنگی و حجب و حیا است. این تأخیر امکان دارد منجر به رشد پولیپ های خونریزی دهنده و تبدیل آنها به تومور شود. در مراحل پیشرفته، سرطان می تواند به بافت های اطراف و حتی کبد متاستاز دهد. در این شرایط (مرحله ۴)، درمان بسیار دشوار شده و در خیلی از موارد، امکان جراحی وجود ندارد و بیمار تحت درمان های تسکینی مانند شیمی درمانی قرار می گیرد. درمان سرطان روده قدیر عنوان کرد: درمان این بیماری بسته به محل درگیری متفاوت می باشد یعنی تومورهای انتهای روده (رکتوم) که معمولا بعد از تشخیص، بیمار تحت شیمی درمانی و رادیوتراپی قرار گرفته و سپس جراحی صورت می گیرد، تومورهای بخش های بالایی روده که در این موارد، جراحی درمان اصلی است، مشروط بر این که بیماری به کبد یا سایر اندام ها گسترش نیافته باشد، سرطان روده که به آن کنسر کولون (سرطان رکتوم) هم گفته می شود، در مراحل اولیه یک کنسر مهربان به حساب می آید، به این معنا که اگر بموقع شناسایی شود، احتمال درمان قطعی آن بسیار بالا خواهد بود و از این رو، غربالگری منظم و رجوع زودهنگام به پزشک برای تشخیص و درمان نقش حیاتی دارد.
چه اشخاصی در معرض خطر بیشتری هستند؟ فوق تخصص گوارش و کبد در ادامه اظهار داشت: دو گروه از افراد باید توجه ویژه ای به احتمال ابتلاء به سرطان روده داشته باشند که گروه اول اشخاصی با علایم بالینی واضح مانند درد شکم، خونریزی های گوارشی و کاهش وزن و گروه دوم اشخاصی با علایم آزمایشگاهی مشکوک مانند فقر آهن غیرقابل توجیه (به ویژه در مردان) یا وجود خون مخفی در مدفوع دارند، کاندیدای سرطان روده بزرگ هستند. وی ادامه داد: همچنین، سابقه خانوادگی ابتلاء به سرطان روده یک عامل مهم خطر است. اشخاصی که بستگان درجه یک آنها به این بیماری مبتلا بوده اند، باید غربالگری های منظم انجام دهند. قدیر مطرح کرد: با تشخیص بموقع، میتوان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد و شانس درمان کامل را افزایش داد. به همین دلیل، افراد در معرض خطر و کسانیکه علایم مشکوک دارند، نباید در رفتن به پزشک و انجام آزمایش های لازم تعلل کنند. پیشگیری از سرطان روده فوق تخصص گوارش و کبد بیان نمود: جلوگیری از سرطان روده نیازمند رعایت چندین عامل مهم سبک زندگی است که می توانند خطر ابتلاء به این بیماری را کاهش دهند. عواملی شامل ورزش منظم و کاهش وزن اهمیت بالای ی در جلوگیری از سرطان روده دارد. چاقی و اضافه وزن از عوامل خطر این بیماری محسوب می شوند و افزایش تحرک بدنی می تواند تاثیر محافظتی داشته باشد، رژیم غذایی نقش کلیدی در کاهش خطر سرطان دارد یعنی افراد با کاهش مصرف گوشت قرمز و غذاهای چرب و پرکالری که می توانند ریسک ابتلاء را بالا برند همینطور افزایش مصرف میوه و سبزیجات که حاوی ترکیبات محافظتی (پروتکتیو) در مقابل سرطان هستند و پرهیز از غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس، کالباس و فست فودها که می توانند احتمال ابتلاء را بالا برند. وی ادامه داد: استرس مزمن می تواند خطر ابتلاء به سرطان را افزایش دهد یا روند بیماری را تشدید کند. کنترل استرس از راه روش هایی مانند ورزش، مدیتیشن و خواب کافی سفارش می شود. اشخاصی که دارای سابقه خانوادگی سرطان روده هستند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند و باید غربالگری های دوره ای را جدی بگیرند. قدیر تصریح کرد: با رعایت اصول سبک زندگی سالم، شامل تغذیه مناسب، ورزش منظم و مدیریت استرس، میتوان خطر ابتلاء به سرطان روده را تا حد زیادی کم کرد. همچنین، اشخاصی که دارای عوامل خطر هستند، باید تحت نظر پزشک قرار بگیرند و آزمایش های لازم را انجام دهند.


منبع:

1404/01/10
15:55:48
5.0 / 5
13
تگهای خبر: برند , بیمار , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
روان ما Ravanema
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی : اطلاعات مفید در حوزه روانشناسی و روانپزشکی : روان ما، همراه شما در راه سلامت روان