تبعات مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها و اخطار سازمان غذا و دارو

تبعات مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها و اخطار سازمان غذا و دارو به گزارش روان ما، مصرف خودسرانه و بی رویه داروهای آنتی بیوتیک به معضل جدی در جامعه تبدیل گشته است غافل از این که این داروها بدون تجویز پزشک نه تنها به بهبودی بیمار منجر نمی شود بلکه سلامتی افراد را هم به خطر می اندازد.


به گزارش روان ما به نقل از خبرگزاری ایرنا، نگرانی های در رابطه با مصرف آنتی بیوتیک ها خیلی زود بعد از معرفی آنها به دنیای پزشکی در سالهای ۱۹۴۰ میلادی بوجود آمد. آنتی بیوتیک ها همچون رایج ترین داروهای مصرفی در جهان هستند. با اینکه این دسته از داروها، می توانند نجات بخش جان خیلی از مردم جهان از بیماریهای عفونی و ویروسی باشد اما استفاده بی رویه از آنها سبب بروز عوارض گوناگونی می شود که سالهاست جامعه پزشکی جهان را نگران کرده است.
آنتی بیوتیک ها زمانی در دهه های ۴۰ و ۱۹۵۰ میلادی جان میلیونها انسان را نجات داده اند اما امروزه به سبب مصرف بیش از اندازه آن، خیلی از آنتی بیوتیک ها در مقابل باکتری هایی که زمانی کشته اند، دیگر مؤثر نیستند.
یکی از خطرناک ترین عوارض جانبی مصرف آنتی بیوتیک ها واکنش های آلرژیک است که روزانه افراد زیادی را بدون این که بدانند چرا، راهی بیمارستان می کنند
مصرف بی مورد آنتی بیوتیک ها می تواند باعث مقاومت بدن به این دارو شود که این خود خطری بزرگ برای سلامتی هر انسان به شمار می آید همینطور یکی از خطرناک ترین عوارض جانبی مصرف آنتی بیوتیک ها واکنش های آلرژیک است که روزانه افراد زیادی را بدون این که بدانند چرا، راهی بیمارستان می کنند.

سازمان بهداشت جهانی اعلام نموده است که حدود ۳۰ درصد کل نسخه های آنتی بیوتیکی در سالانه در سرتاسر جهان تجویز می شود، غیرضروری است.
آموکسی سیلین و اسید آموکسی سیلین، کلاوولانیک اسید متداول ترین آنتی بیوتیک ها در سرتاسر جهان هستند که توسط پزشکان تجویز می شوند. این داروها توسط WHO به عنوان درمان خط اول برای عفونت های شایع عنوان شده اند.
سازمان بهداشت جهانی (who)، کشورهایی که بیشترین آنتی بیوتیک ها را مصرف می کنند را اعلام نموده است. این آمار بر مبنای "دوزهای تعیین شده روزانه در هر ۱۰۰۰ نفر" مشخص شده و جدید ترین داده هایی است که از کشورها عرضه شده است.
تفاوت زیاد در استفاده از آنتی بیوتیک ها در سرتاسر جهان نشان میدهد که خیلی از کشورها بیشتر از میانگین جهانی از آنتی بیوتیک ها استفاده می نمایند و این در حالیست که بعضی از کشورها ممکنست دسترسی کافی به این داروها برای نجات دهنده زندگی بیماران خود نداشته باشند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت، ایران دومین مصرف کننده آنتی بیوتیک در جهان است و حدود ۳۰ درصد آنتی بیوتیک هایی که تجویز می شود غیر ضروری هستند همینطور طبق اظهارات رئیس سازمان غذا دارو آموکسی سیلین پرمصرف ترین آنتی بیوتیک در سطح کشور است.
سالانه ۷۵۰ هزار نفر به سبب مقاومت دارویی جان خویش را از دست می دهند همینطور مرگ ۵۰ میلیون انسان تخمین زده شده تا سال ۲۰۵۰ به سبب مقاومت دارویی تخمین زده شده است.




تبعات مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک ها

سرپرست گروه ارزیابی فناوری سلامت و مطالعات مدیریتی و اقتصادی سازمان غذا و دارو، نسبت به مصرف بی رویه و خودسرانه آنتی بیوتیک ها، اخطار داد و آنرا یکی از مهم ترین علل به وجود آمدن مقاومت دارویی، عنوان نمود.
دکتر آزینا نبی زاده، با اشاره به این که مقاومت آنتی بیوتیکی در واقع زیرمجموعه مقاومت ضد میکروبی بوده و مهم ترین دلیل به وجود آمدن آن استفاده بیش از اندازه و نادرست از آنتی بیوتیک ها است، اظهار داشت: یکی از عواملی که منجر به بروز مقاومت دارویی می شود، استفاده بیش از اندازه و مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک هاست.

وی ادامه داد: مصرف آنتی بیوتیک ها زمانی که بدن به آنها احتیاج ندارد، نه تنها مفید نیست، بلکه می تواند سبب بروز مقاومت هم شود. به عنوان مثال اغلب موارد گلودرد ویروسی بوده و احتیاج به مصرف آنتی بیوتیک ندارد.

سرپرست گروه ارزیابی فناوری سلامت و مطالعات مدیریتی و اقتصادی یکی دیگر از علل بروز مقاومت به آنتی بیوتیک ها را استفاده نادرست از آن عنوان نمود و اظهار داشت: باکتری ها از هر فرصتی برای تکثیر استفاده می نمایند. در این شرایط اگر فرد مصرف داروی خویش را حتی یک یا چند روز فراموش کند، درمانش را زودتر از زمانی که پزشک معالج درنظر گرفته قطع کند یا از آنتی بیوتیک مناسب استفاده نکند مثلا، داروی فرد دیگری را مصرف کند، باکتری ها آغاز به تکثیر کرده و در روند تکثیر با تغییرات و جهش هایی که اتفاق می افتد نسبت به برخی آنتی بیوتیک ها مقاوم می شوند.

به گفته ی ایشان، در حوزه دامپروری هم مصرف آنتی بیوتیک ها برای از بین بردن باکتری های موجود در بدن حیوانات، همچون علل بروز مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک هاست، همینطور گاهی اوقات ساختار ژنتیکی باکتری ها خود به خود گرفتار تغییر شده و سبب می شود که آنتی بیوتیک قادر به شناسایی باکتری و از بین بردن آن نباشد. از طرف دیگر، ممکنست باکتری مقاوم به درمان آنتی بیوتیکی به حیوان دیگری سرایت کند و بیمار جدید به آنتی بیوتیک پاسخ ندهد.





به گزارش روان ما به نقل از خبرگزاری ایرنا، بر مبنای شاخص اعلام شده از جانب سازمان جهانی بهداشت، میانگین نسخ حاوی آنتی بیوتیک در ایران از ۵۵ درصد در سال ۱۳۷۵ به ۳۶ درصد در سال ۱۴۰۱ کم شده است. این کاهش نشان دهنده ثمر بخش بودن آموزش ها و نظارت های به عمل آمده توسط وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور است.
سید حیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو هم پیشتر با اعلان اینکه حالا کاهش شاخص نسخ حاوی آنتی بیوتیک کافی نیست و توجه به نوع آنتی بیوتیک تجویزی بر مبنای سفارش سازمان جهانی بهداشت، لازمست، اظهار داشت: گروه درمانگر نسبت به گروه آنتی بیوتیکی که ظرفیت مقاومت بالاتری دارند و در معرض خطر نسبتا بالای مقاومت باکتریایی هستند، توجه ویژه ای داشته باشند چونکه مصرف نکردن مسئولانه از این گروه، تهدید جدی به شمار می آید و با ادامه این روند کم کم به صورت کامل در مقابل میکروب ها خلع سلاح می شویم.
وی اضافه کرد: ازاین رو توجه جدی به رعایت شیوه نامه های بهداشتی، رعایت اصول تجویز و مصرف منطقی داروهای ضدمیکروبی، عدم مصرف خودسرانه داروهای ضدمیکروبی و کنترل عفونت های بیمارستانی، چاره جدی و مهم، برای پیش گیری از بروز مقاومت میکروبی و کاهش مصرف داروهای ضد میکروبی است.
محمدی اشاره کرد: رسالت سازمان غذا و دارو دراین زمینه، آموزش و آگاه سازی عمومی، نظارت و پایش مصرف داروهای آنتی میکروبیال و تدوین شیوه نامه های استفاده صحیح و بهینه از ضدعفونی کننده ها در مراکز درمانی است.



منبع:

1403/05/10
10:27:37
5.0 / 5
232
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیمار , بیمارستان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳
روان ما Ravanema
ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی