درمان میگرن با رژیم غذایی مناسب

درمان میگرن با رژیم غذایی مناسب به گزارش روان ما، تحقیقات نشان دادند که برخی از مواد غذایی می توانند سبب تشدید میگرن و برخی دیگر دردهای میگرنی را کاهش دهند، البته عوامل مختلفی مانند داروها، نوسانات قند خون، تغییر در عادات خواب، عوامل روانی و استرس هم می تواند سردردهای میگرنی را تحریک کند.


به گزارش روان ما به نقل از خبرگزاری ایرنا، سازمان بهداشت جهانی میگرن را بعنوان یکی از ۱۰ بیماری برتر لیست کرده است و مشاوره و کنترل دوره ای را برای افراد دچار میگرن سفارش می کند. باآنکه میگرن تهدید فوری به منظور زندگی نیست، اما به صورت غیرمستقیم بر کیفیت زندگی بیماران تأثیر می گذارد.

دستورالعمل های درمان میگرن بیان می کنند که هدف از جلوگیری از میگرن، کاهش دفعات، مدت، شدت، بهبود پاسخ های دارویی و اثربخشی در طول حملات حاد، بهبود عملکرد روزانه و کاهش ناتوانی است. هم اکنون حدود ۳۸ درصد بیماران میگرنی احتیاج به جلوگیری از ایجاد حملات میگرنی را دارند، اما تنها ۳ تا ۱۳ درصد افراد آنرا دریافت می کنند.
میگرن نوعی بیماری مزمن و ناتوان کننده است که شیوع بالایی در جهان دارد و در زنان ۳ برابر بیشتر از مردان دیده می شود. افراد دچار میگرن دارای نوعی سردرد ضربان دار هستند که معمولاً در یک طرف سر ظاهر می شود و اغلب با حالت تهوع یا حساسیت به نور همراه می باشد. این علایم به علت تغییرات موقت در هدایت عصبی داخل مغز است. دردهای میگرنی اغلب چند ساعت تا چند روز ادامه خواهد یافت.
میگرن نوعی بیماری مزمن و ناتوان کننده است که شیوع بالایی در جهان دارد و در زنان ۳ برابر بیشتر از مردان دیده می شود
گرچه یک میگرن معمولی بین ۳۰ دقیقه تا ۲۴ ساعت طول می کشد و اغلب بعد از خواب کاسته می شود، برخی افراد از حملات میگرنی رنج می برند که بیشتر از یک روز طول می کشد و دارو نمی تواند درد آنها را در طول حمله میگرنی تسکین دهد در نتیجه آنها باید در بیمارستان بستری شوند تا از قبل تحت درمان قرار گیرند. نکته قابل توجه در ارتباط با میگرن که حدودا ۷۵ درصد از بیماران میگرنی دارای سابقه خانوادگی میگرن هستند و این بیماری امکان دارد با ژن ها در ارتباط باشد.

میگرن امکان دارد به عوامل محرک خاصی مانند انواع خاصی از غذا، استرس، چرخه قاعدگی، تغییر در الگو خواب و سایر عوامل نسبت داده شود و یا امکان دارد در اثر نور، صدا یا حرکت ناگهانی درد تشدید شود.
کارشناسان ادعا می کنند رابطه ای بین برنامه غذایی و حملات میگرنی وجود دارد. نتایج پژوهشها نشان داده است که برنامه غذایی در تعداد و طول زمان سردردهای میگرنی تأثیر دارد، ولی بیشتر از آن در طول مدت حمله تأثیر می گذارد. با اینکه برنامه غذایی علت اصلی این مشکل نمی باشد، اما بعضی از غذاها مطمئنا منجر به حملات و سر دردهای میگرنی می شوند.




با اتخاذ یک سبک زندگی سالم می توانید حملات میگرنی را کاهش دهید

وعده های غذایی تنظیم شده، نوشیدن مایعات فراوان (به خصوص آب) و میان وعده های مناسب همه احتمال میگرن را کم می کنند. سفارش می شود اشخاصی که از میگرن رنج می برند بیشتر از پنج ساعت در طول روز گرسنه نمانند. همچنین، وزن بدن در تشدید یا کاهش میگرن نقش دارد، چونکه اشخاصی که دارای اضافه وزن هستند بیشتر از اشخاصی که وزن طبیعی دارند، گرفتار میگرن می شوند.
وزن بدن در تشدید یا کاهش میگرن نقش دارد، چونکه اشخاصی که دارای اضافه وزن هستند بیشتر از اشخاصی که وزن طبیعی دارند، گرفتار میگرن می شوندبعد از این که غذاهایی را که می تواند سبب تشدید میگرن شود، مشخص کردید از مصرف سیگار خودداری کنید. فعال باشید و از یک رژیم متعادل پیروی کنید، که این امر می تواند خطر مبتلا شدن به سر دردهای میگرنی را کم کند.
رژیم غذایی می تواند در پیشگیری، تحریک و تسکین میگرن نقش داشته باشد. با این وجود، میگرن از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد، ازاین رو نوعی غذا که برای یک فرد مفید باشد امکان دارد برای دیگری مناسب نباشد.
طبق انجمن اختلالات میگرن، کمتر از ۳۰ درصد اشخاصی که به میگرن مبتلا می شوند، عوامل در رابطه با غذا را شناسایی کرده اند. علیرغم این، خیلی از افراد تلاش می کنند تقویم غذایی را نگهداری کنند یا رژیم های حذف را انجام دهند تا تلاش کنند عوامل محتمل را شناسایی کنند.
در مواردی که شامل رژیم غذایی باشد، افراد می توانند از مصرف غذاهایی که سبب ایجاد سردرد می شوند برای کنترل درد و کاهش دفعات یا شدت میگرن اجتناب کنند. برای تعیین یک رژیم موثر و برنامه جلوگیری از میگرن بهتر است با یک پزشک نورولوژیست و یک متخصص تغذیه کار کنید.




راهکارهایی برای بهبود و کاهش سردردهای میگرنی

مصرف وعده های غذایی به شکل منظم و در ساعات معین سبب کاهش و بهبود سردردهای میگرنی می شود؛ همینطور مصرف وعده های غذایی به شکل منظم و در ساعات معین به پیشگیری از افت قند خون که سبب تحریک یا بدتر شدن میگرن می شود، کمک می نماید. قندهای ساده و غلات بدون سبوس مانند برنج سفید و نان سفید سبب افت سریع قند خون می شود؛ بنابراین نصف غلات مصرفی باید از غلات کامل انتخاب گردد.
مصرف مایعات به میزان کافی سبب بهبود یا کاهش سردردهای میگرنی می شود و کم آبی می تواند سبب بروز سردرد شود. ازاین رو نوشیدن ۸ لیوان آب در طول روز سفارش می شود.
مصرف وعده های غذایی به شکل منظم و در ساعات معین به پیشگیری از افت قند خون که سبب تحریک یا بدتر شدن میگرن می شود، کمک می کند
غذاهای غنی از منیزیم مانند سبزیجات برگ سبز، حبوبات، منابع غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا سه مانند ماهی قزل آلا، ماهی سالمون، دانه چیا و بذر کتان هم سبب بهبود و کاهش سردردهای میگرنی می شود.
بررسی ها مبین اینست پیروی از رژیم غذایی کم چرب سبب کاهش شدت و دفعات سردرد می شود؛ به همین دلیل، مصرف غذای کم چرب سفارش می شود. همینطور غذاهای حاوی پروتئین از نوسانات قندخون جلوگیری می کنند؛ ازاین رو سفارش می شود در تمام وعده های غذایی از مواد غذایی کم چرب و غنی از پروتئین مانند حبوبات، مرغ و بوقلمون بهره برد.




توجه به نظم غذایی
افرادی که یکی از وعده های غذایی مثل صبحانه یا ناهار را به بهانه مشغله کاری حذف می کنند یا دو وعده را یکی می کنند و فواصل طولانی مدت گرسنه می مانند و نظم غذایی ندارند، بیشتر در معرض حمله های میگرنی قرار می گیرند.

همینطور رژیم های غذایی سرخود و غیراصولی مثل حذف نان و برنج، میان وعده ها و وعده های اصلی برای لاغر شدن هم برای این بیماران بیشتر آسیب زننده است چون آنها را گرفتار نوعی استرس تغذیه ای و گرسنگی می کند که بطور قطع در بروز مکرر دردهای میگرنی نقش دارد.
کدام غذاها سبب تحریک سردردهای میگرنی می شوند؟
غذاهای گوناگونی وجود دارند که تصور می شود احیانا سبب حمله میگرنی می شوند؛ البته حدودا همه غذاها با گزارش خودِ بیمار شناسایی می شوند.
شایع ترین محرک های غذایی گزارش شده که سبب تحریک میگرن می شوند الکل (تا ۳۳ درصد) و شکلات (تا ۲۲ درصد) است. باآنکه معمولاً شناسایی محرک های غذایی خاص، مشکل است و اغلب به بیماران سفارش می شود بعد از خوردن غذاهایی که از لحاظ تجربی حاوی مواد شیمیایی محرک سردرد هستند، مانند تیرامین (موجود در پنیرها)، فنیل اتیلامین (به عنوان مثال در شکلات) و نیترات ها (به عنوان مثال در گوشت های فرآوری شده) کنترل کنند که آیا گرفتار سردرد می شوند یا خیر؟.
غذاهای سرشار از تیرامین عبارتند از پنیرهای کهنه، آجیل، لوبیا، ماست، موز و مرکبات که حذف طولانی مدت آنها سبب تأثیر مخرب بر روی سلامتی می شود و با عنایت به این که مطالعات در مورد اثرات این مواد غذایی بر میگرن کم است، بهتر است بیمار پس از خوردن این مواد دقت کند آیا دچار سردرد می شود یا نه؛ که در صورت جواب مثبت از جایگزین های غذایی این مواد در رژیم غذایی خود استفاده نماید.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، افزودنی های غذایی با حملات میگرنی مرتبط هستند. مونوسدیم گلوتامات (MSG) احیانا شناخته شده ترین در این گروه است و ثابت شده است که سبب سردردهای شدید در ۱۰ تا ۱۵ درصد از مبتلایان به میگرن می شود.
برخی از ادویه ها و همینطور سیر و پیاز بعنوان محرک های احتمالی حملات میگرن نامگذاری شده اند، اما هیچ مطالعه ای این را تایید نمی نماید. به غیر از مواد غذایی، استرس هم سبب سردردهای میگرنی می شود.





مواد غذایی مفید برای افراد دچار میگرن
مرغ، خروس و بوقلمون از دسته غذاهای کم چرب و غنی از پروتئین هستند. مصرف این غذاها منجر به نوسان میزان قند خون نمی گردد. گمان می رود که کمبود میزان خون همچون عوامل میگرن است. غذاهای پروتئین دار نظیر تخم مرغ، گوشت گاو و حبوبات، باید در هر وعده ی غذایی گنجانده شود. همچنین، مصرف میان وعده های حاوی پروتئین فراوان هم مفید هستند.

سیب، گلابی، زردآلو و انگور میوه هایی هستند که مصرف آنها باعث افزایش قند خون می شود. این میوه ها میان وعده های غذایی بسیار خوبی برای حفظ و کنترل قند خون هستند. حلیم جو، نان چاودار و حبوباتی نظیر لوبیا قرمز، عدس سبز و قرمز، نخود و لوبیا، همگی دارای فیبرهای محلول هستند و به تثبیت قند خون کمک می کنند. این غذاها منابع خوب کربوهیدرات و حبوبات هم منابع خوب پروتئین هستند که برای افراد دچار میگرن مفید می باشند.
آیا درمان میگرن با رژیم غذایی مناسب امکانپذیر است؟
یک متخصص مغز و اعصاب در این حوزه معتقد است: بسیاری از افراد که سابقه دردهای میگرنی دارند می توانند با دقت بیشتر به غذاهایی که می خورند رابطه ای بین نوع غذا و عادات تغذیه ای با میگرن را بیابند.
علی داوری اظهارکرد: شاید باور نکنید ولی غذاهای مانده در یخچال، برخی از انواع پنیرها کافئین ازجمله مواد غذایی هستند که سبب تحریک درد میگرنی می شود.
وی ضمن اشاره به اینکه گاهی گرسنگی و قطع یک وعده غذایی امکان دارد سبب یک حمله میگرنی شود، اظهار داشت: آنهایی که عادت به مصرف قهوه و شکلات دارند باید بدانند کم کردن یا اضافه کردن مقدار آنها هم امکان دارد سبب آغاز حمله شود.
داوری اظهار داشت: غذاهای حاوی تیرامین که یک آمین است و در اکثر غذاها وجود دارد خود سبب آغاز حمله می شود.
این متخصص مغز و اعصاب اضافه کرد: وقتی پروتئین ها یا اسیدهای آمینه می شکنند به تیرامین و تیراسین تبدیل می شوند که باعث گشادشدن عروق و آغاز حمله می شوند.
وی افزود: گوشت، ماهی، مرغ و تخم مرغ اگر به صورت تخمیر شده، خشک شده، نمک سود شده و یا فرآوری شده مصرف شوند به علت همین تیرامین در ایجاد حمله میگرنی مقصرند.
داوری اضافه کرد: همینطور جگرهای فرآوری شده، پنیرهای کهنه، پپرونی، انواع سوسیس و کالباس، سس های سالاد، سویا سس و کلیه محصولات تخمیری سویا، انواع ترشی ها و زیتون فرآوری شده و حتی آجیل های شور و مانده، سوپ های آماده، چیپس، ماهی دودی، خامه ترش، آناناس و کیوی، آسپارتام و شیرین کننده های مصنوعی جزو غذاهای هستند که سفارش شده مورد توجه قرار گرفته و کمتر مصرف شوند و یا برای بعضی ها که خودشان رابطه مثبتی بین مصرف آن و شروع حمله پیدا کردند مصرف نکنند.
این متخصص مغز و اعصاب با تاکید بر مصرف غذاهای تازه و دوری از غذاهای آماده در افراد میگرنی، اظهار داشت: رعایت تغذیه متعادل استفاده از انواع غذاهای خانگی که با مواد تازه تهیه شده اند و ازاین رو کمتر استفاده کردن از غذاهای مانده در یخچال پرهیز از غذاهای فراوری شده باید مورد توجه باشد.
وی افزود: نکته مهم دیگر این که افت میزان سروتونین یکی از علل حمله های میگرنی است، ازاین رو تمام عادات که امکان دارد سروتونین را کم کند باید مورد توجه قرار گیرد مصرف منظم غذا، استفاده از میوه و سبزی کافی، دوری از استرس ها و تنش ها، پرهیز از حذف یک وعده غذا که باعث افت قند خون می شود باید مورد توجه قرار بگیرد.



منبع:

1403/06/13
11:11:17
5.0 / 5
236
تگهای خبر: اختلال , برند , بهداشت , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
روان ما Ravanema
ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی