افسردگی شایعترین مشکل سلامت روان در زنان

افسردگی شایعترین مشکل سلامت روان در زنان به گزارش روان ما، کارشناس مسئول سلامت میانسالان و سالمندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان اظهار داشت: افسردگی شایعترین مشکل سلامت روان در زنان است که باید به آنها با دادن اعتماد به نفس و حساس کردن نسبت به سلامت روان برای حل این مشکلات و مسائل کمک کرد.


به گزارش روان ما به نقل از خبرگزاری ایرنا، سلامت زنان تاثیر بسیار زیادی بر سلامت جامعه و خانواده دارد و از بسیاری مشکلات و لطمه های اجتماعی پیشگیری می کند.
زنان نیمی از جمعیت کشورمان را می سازند و توجه به سلامت آنان از اهمیت زیادی برخوردارست بدین سبب باید حل مشکلات و مسائل مربوط به آنان نیز در دستور کار مسئولان و متولیان امر قرار گیرد.
با توجه به اهمیت این مساله، هفته ملی سلامت بانوان ایران از ۲۴ تا ۳۰ مهرماه از طرف معاونت بهداشت وزارت بهداشت با شعار "بانوی سالم، مادر سالم، نسل سالم" نامگذاری شده است.
به همین منظور خبرنگار ایرنا با "رحیمه حسین خانی کارشناس مسئول سلامت میانسالان و سالمندان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زنجان" گفت و گو کرده است.


ایرنا: چه مطالبی برای سلامت زنان اهمیت دارد؟

اکنون سرطان سینه و روده بزرگ از سرطان های شایع زنان در ایران بوده و بالاترین میزان مرگ و میر در اواخر میانسالی به سبب سرطان سینه است درحالیکه می توان با خود ارزیابی ماهانه پستان، انجام ماموگرافی بعد از ۴۰ سالگی و آزمایش بررسی خون مخفی در مدفوع از ۵۰ سالگی به بعد در افراد بدون سابقه خانوادگی سرطان گوارشی به شناسایی سریع بیماری کمک کرد و از پیشرفت آن جلوگیری نمود.
یکی دیگر از مسائل مربوط به زنان سلامت باروری بوده و مشکلات سلامت جنسی و باروری مسئول یک سوم مسائل بهداشتی زنان از ۱۵ تا ۴۴ سالگی است.
سازمان جهانی بهداشت سلامت جنسی را «وضعیتی از رفاه جسمی، روانی و اجتماعی در ارتباط با تمایلات جنسی تعریف می کند که نیازمند رویکرد مثبت و محترمانه نسبت به روابط جنسی است» در حقیقت اختلال عملکرد جنسی بطور معمول چندعلتی بوده، اما یکی از دلیلهای مهم آن وجود انتظارات غیرواقع بینانه در همسر است.
از طرفی بااینکه هم اکنون خیلی از زنان از مراقبت های دوران حاملگی و زایمان بهره مند می شوند اما این مزایا به همه جا تعمیم نمی یابد، هنوز هم زنان بر اثر عوارض بارداری، سقط و زایمان جان خودرا از دست می دهند در حالی که امکان پیش گیری از خیلی از این مرگ ها وجود دارد.
عفونت های مقاربتی نیز همچون موارد مهم در زنان است، اهمیت محافظت در مقابل عفونت اچ آی وی و ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) (شایع ترین STI در جهان) بر کسی پوشیده نیست، اما انجام اقدامات پیشگیرانه و درمان بیماری هایی مانند سوزاک، کلامیدیا و سیفلیس نیز حیاتیست.


ایرنا: میزان سلامت روان در زنان در مقایسه با مردان چگونه است؟

یکی از مسائل مهم در این قشر خشونت است، زنان می توانند در معرض طیفی از اشکال مختلف خشونت فیزیکی یا جنسی توسط شریک زندگی یا شخص دیگری قرار بگیرند.
امروزه در دنیا از هر سه زن زیر ۵۰ سال، یک نفر خشونت فیزیکی یا جنسی را تجربه کرده است که بر سلامت جسمی و روانی آنها تأثیر می گذارد. این مساله برای سازمان های بهداشتی مهمست که نسبت به خشونت هوشیار باشند تا بتوانند به پیش گیری از آن کمک کنند و همین طور از افرادی که آنرا تجربه می کنند حمایت کنند.
مورد دیگر سلامت روان زنان است، شواهد حاکی از آنست که زنان بیش از مردان برای تجربه اضطراب، افسردگی و شکایات جسمانی مستعد هستند.
افسردگی شایعترین مشکل سلامت روان زنان شمرده می شود بدین سبب کمک به حساس کردن زنان نسبت به مسائل مربوط به سلامت روان و دادن اعتماد به نفس به آنها برای کمک گرفتن، حیاتیست.
بیماری های غیرواگیر هم این قشر را به خود معطوف کرده است و هنوز هم اجازه نمی دهد زنان زیادی خصوصاً در کشورهای با درآمد کم و متوسط سن بالاتر از ۶۵ سال را تجربه کنند.
کمک به دختران و زنان برای اتخاذ سبک زندگی سالم در مراحل اولیه، کلید زندگی طولانی و سالم می باشد. در ایران بر طبق آخرین پیمایش عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر در سال ۱۴۰۰، ۳۱ درصد زنان ایرانی چاق و فقط ۲۸ درصد زنان ایرانی دارای وزن مناسب هستند.
همچنین ۳۳ درصد زنان ایرانی سابقه فشار خون بالا دارند، ۵۱ درصد زنان ۵۵ تا ۶۴ سال دچار فشار خون بالا بوده یا سابقه آنرا داشته اند درحالیکه با تغییرات گام به گام و مستمر در شیوه زندگی (تغذیه و فعالیت بدنی) می توان از مبتلاشدن به تمام این بیماریها پیشگیری کرد که طبق تحقیقات جدید ارتباط آن به سبک زندگی انسانها اثبات شده است.


ایرنا: میزان فعالیت بدنی سفارش شده از طرف سازمان بهداشت جهانی برای زنان چگونه است؟

سازمان بهداشت جهانی برای کودکان، نوجوانان، بزرگسالان، سالمندان، زنان حامله و مادران بعد از زایمان انجام کارهای بدنی را سفارش کرده است.
طبق آمارهای ارائه شده نزدیک به یک سوم بزرگسالان جهان ۳۱ درصد کم تحرک هستند بدین مفهوم که سفارش سازمان جهانی بهداشت WHO بر اساس حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط در هفته را انجام نمی دهند.
کم تحرکی، پنج درصد از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲ افزایش داشته است و در صورت ادامه این روند، میزان انجام نشدن فعالیت بدنی به ۳۵ درصد در سال ۲۰۳۰ خواهد رسید.
در جهان، تفاوت های سنی و جنسی در میزان کم تحرکی وجود دارد و کم تحرکی زنان به طور متوسط پنج درصد بیش از مردان است. این میزان از سال ۲۰۰۰ تغییری نکرده، پس از ۶۰ سالگی، میزان کم تحرکی هم در مردان و هم در زنان بیشتر می شود.

ایرنا: نقش رسانه ها بر سلامت جسمی زنان چیست؟

تاثیر مثبت رسانه ها می تواند آگاهی زنان از سلامت جسمی خود و ابعاد آن شامل سلامت بلوغ، سوءتغذیه و چاقی، مراقبت های دوران حاملگی و بعد از آن، بیماریها و سرطانهای زنان را افزایش دهد.
این رسانه ها می توانند بر افزایش توانایی بالقوه هنگام بیماری برای گرفتن تصمیم های آگاهانه، کاهش خطرات تهدیدکننده سلامت، افزایش پیش گیری از بیماریها، ارتقای کیفیت زندگی و سطح مراقبت از خود، حفظ و ارتقای سلامت خانواده و جامعه و افزایش شادابی، شادکامی و نشاط اجتماعی زنان موثر باشند و عوامل خطرناک در حوزه بروز بیماریهای جسمی و روانی را به زنان و دیگر اعضاء جامعه اطلاع رسانی کنند.
از طرفی تاثیر منفی رسانه ها در رسانه های اجتماعی، ماهواره ای و فضای مجازی در حوزه موضوعات سلامتی وجود دارد و می تواند کاربران آنها خصوصاً نوجوانان و جوانان را تحت تأثیر قرار دهد.
تبلیغات اغوا کننده و باورهای غلط در حوزه زیبایی، اندام مناسب و مصرف داروها و تجویز شیوه های ناصحیح سبک زندگی و مغایر با فرهنگ ایرانی اسلامی همچون این موارد است.



منبع:

1403/08/01
11:29:08
5.0 / 5
13
تگهای خبر: اختلال , افسردگی , بانوان , بهداشت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
روان ما Ravanema
ravanema.ir - حقوق مادی و معنوی سایت روان ما محفوظ است

روان ما

روانشناسی و روانپزشکی