مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت:
ویتامین دی و کلسیم نقش کلیدی در پیش گیری از پوکی استخوان دارد
به گزارش روان ما، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تأکید بر این که برای تامین سلامت استخوان ها، نه فقط مصرف کلسیم بلکه توجه به میزان ویتامین دی بدن لازمست، اظهار داشت: این دو ماده در کنار یکدیگر نقش کلیدی در پیش گیری از پوکی استخوان و حفظ سلامت استخوان ها دارند.
به گزارش روان ما به نقل از خبرگزاری ایرنا از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دکتر احمد اسماعیل زاده درباب راهکارهای تغذیه ای برای پیش گیری از پوکی استخوان گفت: اگر سطح ویتامین دی در بدن مناسب نباشد، حتی با مصرف لبنیات و مکمل های کلسیم، بدن قادر به جذب کافی کلسیم نخواهد بود.
برای ممانعت از مبتلاشدن به این بیماری، سفارش می شود که لبنیات را از برنامه غذایی خود حذف نکنید و روزانه سه واحد از آن شامل شیر و ماست، مصرف کنید. از آنجائیکه پنیر و دوغ حاوی نمک بالایی هستند و نمک زیاد موجب افزایش دفع کلسیم بوسیله ادرار می شود، بهتر است برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن، شیر و ماست در اولویت قرار گیرد.
وی اضافه کرد: در سنین میانسالی، استخوان ها به طور معمول در وضعیت مناسبی قرار دارند، اما با افزایش سن، ابتدا مرحله ای به نام استئوپنی (کاهش تراکم استخوان) شروع می شود که می تواند با دردهای استخوانی همراه باشد و در صورت عدم پیشگیری و مراقبت، به مرحله پوکی استخوان منجر شود. بنابراین، حفظ تعادل در رژیم غذایی و توجه به مصرف منظم لبنیات از قدمهای مهم برای داشتن استخوان هایی سالم و قوی در دوران سالمندی است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اشاره کرد: اگر در مرحله ای هستیم که دردهای استخوانی شروع شده است، باید توجه ویژه ای به رژیم غذایی خود داشته باشیم. گنجاندن لبنیات در برنامه غذایی روزانه ضرورت دارد. همین طور مصرف سبزیجات و میوه ها که به قلیایی شدن ادرار کمک می کنند، بسیار سفارش می شود، چونکه این خاصیت موجب کاهش دفع کلسیم از بدن می شود و نقش موثری در تقویت و سلامت استخوان ها دارد.
اسماعیل زاده عنوان کرد: در سنین بالاتر، خصوصاً برای خانم هایی که وارد دوران یائسگی می شوند، نیاز به مصرف مکمل های کلسیم افزایش می یابد. در این دوران، بدن به کلسیم بیشتری نیاز دارد و سه واحد لبنیات تنها می تواند حدود ۷۵۰ میلی گرم کلسیم تامین کند. بنابراین، بخش باقیمانده این نیاز باید بوسیله مصرف مکمل ها جبران شود.
وی همین طور اضافه کرد: افرادی که در معرض خطر مبتلاشدن به سنگ های کلیوی هستند، باید دقت داشته باشند که از مکمل های کلسیم نوع سیترات استفاده کنند، چونکه نوع کربنات ممکنست خطر تشکیل سنگ را افزایش دهد. توجه به این نکات می تواند در حفظ سلامت استخوان ها و پیش گیری از عوارض دوران سالمندی موثر باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: برای افرادی که نیاز به مکمل کلسیم دارند، بسته به شرایط بدنی آنها سفارش می شود مکمل کلسیم را هفته ای یک تا دو بار یا حتی در بعضی موارد بصورت روزانه مصرف کنند. اما باید به این نکته توجه کرد که وضعیت ویتامین دی بدن نیز از اهمیت بالایی برخوردارست.
اسماعیل زاده توضیح داد: اگر سطح ویتامین دی در بدن مناسب نباشد، حتی با مصرف لبنیات و مکمل های کلسیم، بدن قادر به جذب کافی کلسیم نخواهد بود. بنابراین، برای تامین سلامت استخوان ها، نه فقط مصرف کلسیم بلکه توجه به میزان ویتامین دی بدن نیز ضرورت دارد. این دو ماده در کنار یکدیگر نقش کلیدی در پیش گیری از پوکی استخوان و حفظ سلامت استخوان ها دارند.
وی اشاره کرد: این نکته به این معنا نیست که مکمل کلسیمی که مصرف می نماییم حتما باید حاوی ویتامین دی باشد. بااینکه خیلی از مکمل های کلسیم موجود در بازار همراه با ویتامین دی عرضه می شوند، اما ویتامینی که جذب کلسیم را ممکن می سازد، ویتامین دی موجود در بدن است، نه آن چه در قرص وجود دارد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اضافه کرد: مکمل های حاوی ویتامین دی باید به بدن وارد شوند تا در مراحل بعدی نیازهای ما را برطرف کنند. بنابراین، اگر قرصی مصرف می کنید که ویتامین دی ندارد، اما سطح ویتامین دی بدن شما مناسب می باشد، می توانید با خیال آسوده از آن مکمل استفاده کنید. خصوصاً برای افرادی که در معرض خطر پوکی استخوان و سالمندی قرار دارند، استفاده منظم از قرص کلسیم اهمیت بسیاری دارد.
اسماعیل زاده اشاره کرد: مصرف مکمل های کلسیم در صورت نیاز، گنجاندن لبنیات در رژیم غذایی، مصرف فراوان میوه و سبزیجات و محدود کردن مصرف گوشت قرمز همچون عوامل مؤثر در پایین آوردن خطر مبتلاشدن به پوکی استخوان است. مصرف زیاد گوشت قرمز به سبب افزایش دفع ادراری کلسیم، سفارش نمی شود و باید به حد اعتدال باشد.
وی همین طور با اشاره به نقش مضر نمک در سلامت استخوان ها اظهار داشت: نمک یکی از عوامل اصلی در بروز خیلی از بیماریهای مزمن مانند پوکی استخوان، پرفشاری خون و حتی سرطان معده است. سدیم موجود در نمک سبب افزایش دفع کلسیم بوسیله ادرار می شود و خطر پوکی استخوان را بطور قابل توجهی بالا می برد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اضافه کرد: برای پیش گیری از این عوارض، لازم است در تمام مراحل زندگی، از کودکی تا سالمندی، مصرف نمک را به حداقل برسانید و از این ماده با احتیاط استفاده کنید.
دکتر اسماعیل زاده اضافه کرد: بدن انسان بطور متوسط در طول روز تنها به حدود یک قاشق مرباخوری نمک نیاز دارد. اما این به مفهوم آن نیست که هر روز باید این مقدار نمک را مستقیماً مصرف نماییم. باید به این نکته دقت کنیم که نمک مصرفی ما تنها به نمکی که در نمکدان است و بر روی غذاها می پاشیم محدود نمی شود.
وی اضافه کرد: خیلی از مواد غذایی که روزانه مصرف می نماییم بطور طبیعی حاوی نمک هستند. بعنوان مثال، نان و برنج مقدار قابل توجهی نمک دارند و حتی تعدادی از میوه ها و سبزیجات نیز حاوی سدیم هستند. بنابراین، باید دقت نماییم که مصرف کلی نمک از همه منابع، از حد مجاز فراتر نرود تا از بروز مشکلاتی مانند پوکی استخوان و بیماریهای دیگر جلوگیری نماییم.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اشاره کرد: نمک پنهان در مواد غذایی مختلف بصورت ناخواسته وارد بدن ما می شود و همان مقدار یک قاشق مرباخوری نمک مورد نیاز بدن در طول روز، شامل مجموع تمام نمک های پنهان و آشکاری است که مصرف می نماییم.
اسماعیل زاده اضافه کرد: به همین دلیل، باید در مصرف نمک با دقت و احتیاط عمل نماییم، خصوصاً اگر گرفتار دردهای استخوانی هستیم یا نگران مبتلاشدن به پوکی استخوان در دوران سالمندی باشیم. رعایت این نکات می تواند نقش مؤثری در حفظ سلامت استخوان ها و پیش گیری از عوارض ناشی از مصرف بیش از اندازه نمک داشته باشد.
وی اشاره کرد: مصرف بیش از اندازه نمک می تواند دفع ادراری کلسیم را افزایش دهد و به سلامت استخوان ها لطمه برساند. بنابراین، سفارش می شود که نمکدان را از سفره و میز غذا حذف کنید و تنها در هنگام پخت وپز، از مقدار مناسبی نمک یددار تصفیه شده استفاده کنید.
دکتر اسماعیل زاده اضافه کرد: مواد غذایی مصرفی ما نیز نباید شور باشند؛ از مصرف زیاد غذاهای کنسروی، خیارشور، و ترشی های شور خودداری کنید و نان های شور را از برنامه غذایی حذف کنید. همچنین، غذاهای رستورانی و فست فودها به طور معمول حاوی مقادیر بالایی نمک هستند که اگر مصرف آنها را محدود نکنیم، مقدار زیادی نمک وارد بدن می شود و خطر مبتلاشدن به پوکی استخوان خصوصاً در سنین بالاتر بیشتر می شود. انتخاب تغذیه سالم و کاهش نمک دریافتی، یکی از راه های مؤثر در حفظ سلامت استخوان ها است.
منبع: روان ما
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب