كشفی عجیب و غریب در ارتباط با استخوان ها
روان ما: هنگام مواجهه با یك تهدید، هورمون ها بدن را در حالت آماده باش برای یك نبرد یا فرار سریع آماده می كنند. این پروسه به ˮجنگ یا پروازˮ مشهور است. برای چندین دهه تصور می شد این پاسخ توسط هورمون هایی مانند آدرنالین هدایت می شود. اما حالا بنظر می رسد كه این پیام ها میتوانند از مكانی غیر منتظره و از طرف اسكلت بدن ناشی شوند.
معمولا از مواد شیمیایی مانند كورتیزول و آدرنالین بعنوان بالا برنده ضربان قلب و محرك عضلات یاد می شود. اما در واقع نقش اصلی را می تواند استئوكلسین پروتئین متصل كننده كلسیم توسط استخوان ها بازی كند. بعنوان یك پاسخ به استرس های شدید، استروئیدها توسط غدد درون ریز بدن آزاد می شوند كه سبب تولید یك آبشار عظیم از مواد شیمیایی مختلف در بافت های بدن می شود. اما پژوهشگران آمریكا و انگلیس اعتقاد دارند كه سرعت این پروسه كند بوده و نمی تواند پاسخ جنگ یا فرار را توضیح دهد.
Gerard Karsenty متخصص ژنتیك از دانشگاه كلمبیا می گوید: بااینكه اساسا این امر را نمیتوان نادیده گرفت كه هورمون های گلوكوكورتیكوئیدی به هنگام پاسخ به استرس شدید موجب درگیر شدن بدن می شوند، اما گفتنی است سایر هورمون ها به خصوص پپتیدها میتوانند در این امر دخیل باشند. بنا بر این به دنبال پروتئینی رفتیم كه از سلول های استخوانی ترشح و می تواند تاثیر بالقوه و آنی بر متابولیسم بگذارد. استخوان ها به منظور دفاع از ارگان های بدن تكامل یافته اند مانند جمجه كه برای حفاظت در مقابل ضربات شكل گرفته است. با این وجود می توان عملكردهای هورمونی استئوكالسین را توجیه كرد.
استئوكلسین به هیچ وجه علم جدید بشمار نمی رود و بیشتر از نیم قرن است كه دانشمندان به وجود آن پی برده اند و همین طور در سال های اخیر دریافته اند كه می تواند با تاثیر بر سطح گلوكز به تنظیم انرژی كمك نماید. در یك آزمایش كه بر روی موش ها صورت گرفت، در یك مدت ۴۵ دقیقه ای از استرس میزان هورمون استئوكلسین در خون افزایش پیدا كرد در صورتیكه سایر هورمون های استخوانی مقدارشان ثابت ماند. برای اطمینان كه این اتفاق در انسان ها نیز صورت می گیرد، تیم تحقیقاتی آزمایشی را بر روی یك فرد انجام داد تا از نتیجه بدست آمده مطمئن شود، و درست همین گونه بود.
به گفته Karsenty نتایج بدست آمده از استئوكلسین می تواند مشاهدات گذشته در مورد پاسخ پرواز یا جنگ در مورد انسان ها و موجوداتی كه فاقد گلوكوكورتیكوئیدها بودند را توجیه كند.
sciencealert ۲۱۲۱
منبع: روان ما
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب