غلامرضا باهوش مهدی آبادی فوق تخصص خون و سرطان اطفال در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر اظهار داشت: تالاسمی اختلالی در زنجیره تولید هموگلوبین است که انواع مختلفی دارد. این اختلال به دو نوع بتا تالاسمی و آلفا تالاسمی تقسیم می شود. در نوع بتا تالاسمی ماژور، تولید زنجیره های بتا بطور کامل متوقف می شود و فرد به شدت کم خون می شود و نیاز به تزریق خون مکرر پیدا می کند. در نوع بتا تالاسمی مینور، تولید زنجیره های بتا کم است، اما فرد تنها ناقل بیماری است و هیچ علامت بالینی ندارد.
وی اضافه کرد: در تالاسمی ماژور، اگر درمان های مناسب انجام نشود، مشکلات شدید و عوارض جدی برای بیمار به وجود می آید، اما خوشبختانه پیوند مغز استخوان یکی از درمان های قطعی برای این بیماری است و اخیراً ژن درمانی نیز به عنوان یک روش درمانی جدید مطرح گردیده است، هرچند که هم اکنون در کشور ما این تکنیک صورت نمی گیرد.
کمبود داروهای آهن و چالش های درمانی
باهوش مهدی آبادی در ادامه بیان کرد: هم اکنون، یکی از چالش های عمده در درمان تلاسمی، کمبود داروهای آهن است، برای اینکه بیماران دچار تالاسمی به سبب نیاز به تزریق خون مکرر، گرفتار فروپاشی آهن در بدن می شوند و این نیازمند استفاده از داروهای خاص آهن است. در بعضی مناطق کشور، کمبود این داروها مشاهده می شود و وزارت بهداشت باید پاسخگوی این کمبودها باشد.
شایع ترین بیماریهای خون در ایران
باهوش مهدی آبادی به شایع ترین بیماریهای خون اشاره نمود و اظهار داشت: کم خونی یکی از بیماریهای شایع در کشور است، خصوصاً در نوزادان و خردسالان. در کنار آن، تالاسمی یکی از بیماریهای ارثی شایع در کشور ما است که در نواحی نوار تالاسمی بیشترین شیوع را دارد. درمان کم خونی ها بطور عمده بوسیله آهن درمانی صورت می گیرد و باید توجه داشته باشیم که کمبود مواد غذایی، مانند گوشت قرمز و جگر، می تواند منجر به فقر آهن در بدن شود.
به گفته وی؛ فقر آهن هم اکنون یک معضل عمده در کشور است، چونکه خیلی از خانواده ها به سبب مشکلات اقتصادی نمی توانند مواد غذایی غنی از آهن را برای فرزندان خود تامین کنند.
منبع: روان ما